08 November 2010

kasih sayang

Pada 1 hari di sekolah, seorang murid bertanya pada guru.
Ketika itu, guru tersebut sedang mengajar erti kasih sayang.

Pelajar : Cikgu, mcm mana kite nk pilih seseorang yang terbaik sebagai org yg kte syg?mcm mana juga kasih sayang itu nk berkekalan?

Cikgu : Ok, kamu ikot ape yg sy suruh,kamu pergi ke padang.kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu.pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali.dah petik rumput yang paling catik bawa ke kelas..

~apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya.cikgu bertanya,knp tiada rumput yang dipilih.

Pelajar : Tadi masa sy berjalan,sy carilah rumput yg paling cantik.mmg ada banyak yg cantik tapi cikgu kata petik yg paling cantik,maka sy pon trus berjalan ke dpn smbil mencari yg plg cantik tanpa menoleh ke belakang lagi.tapi sampai ke penghujung padang,sy tak jumpa pun yg paling cantik.mungkin ade diantara yg di belakang sy td rumput yg paling cantik,tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula.jadi tiadalah rumput yg sy boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya.maknanya apabila kita telah jumpa dengan seseorang yang kita sayang,janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu.kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaiknya.jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap da berlaku.semoga yang berlalu tidak berulang lagi.dan ingatlah,orang yang paling kita sayang itulah yang paling catik dan paling baik.maupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.

2 comments:

Siti Mashitah Saidin said...

siti pernah tuju cerita nih kat seseowg~

aJa said...

siti : sape ct?

Copyright reserved by Aja edited byCaersasuke